Zaplivajte uz Wgym školu plivanja – Ahmet Banjić i Nedim Salihbašić Zaplivajte uz Wgym školu plivanja – Ahmet Banjić i Nedim Salihbašić
Razgovarali smo sa trenerima sa Wgym škole plivanja. Vještina održavanja na vodi i umijeće dobrog i sigurnog plivanja zasigurno su uvijek dobro došli gdje... Zaplivajte uz Wgym školu plivanja – Ahmet Banjić i Nedim Salihbašić

Razgovarali smo sa trenerima sa Wgym škole plivanja. Vještina održavanja na vodi i umijeće dobrog i sigurnog plivanja zasigurno su uvijek dobro došli gdje god plivali. Pogotovo našim mališanima. Iza svega toga stoje Ahmet Banjić i Nedim Salihbašić.

 Ovaj dvojac od nesigurnih i plašljivih početnika prave dobre i vješte plivače.

 1. Ahmete, Nedime, hvala vam što ste izdvojili svoje vrijeme da nam danas pričate o plivanju. Ahmete, ti si nam pričao skoro na temu Pilatesa, stoga predlažem da ovaj put krenemo prvo od Nedima. Za početak možeš li našim čitaocima reći nešto o sebi?

– Nedim: Hvala vama što ste nas pozvali, rado ću uvijek izdvojiti vrijeme za vaš portal. Kako ste i rekli zovem se Nedim Salihbašić, profesor tjelesnog odogoja i sporta. Mislim da je oduvijek bilo jasno da ću ja raditi nešto vezano za sport. Kako vam je i Ahmet ranije rekao, sport je dio mog života, prosto se rodiš takav. Trčiš, ideš na treninge, vježbaš u teretani, generalno eksperimentišeš dok se ne pronađeš u nečemu. I onda to toliko postane dio tvog života da prosto drugačije ne možeš i ne želiš da živiš.

 1. Ovo pitanje se odnosi na obojicu. Zašto plivanje? Kako se došlo do ideje da baš u Gračanici pokrenete školu plivanja, i koje su to prednosti plivanja. Možete li nam nešto konkrenije reči o tom sportu?

– Ahmet:  Evo mogu ja početi pa ti Nedime nastavi ako ja nešto ne kažem. Mnogi stručnjaci smatraju plivanje najzdravijim sportom. Plivanje aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kralježnicu. Jačaju se mišići, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije. I svakako ima i brojne ljekovite prednosti. A kako smo došli na ideju? Pa Nedim i ja se znamo već duže vrijeme, on je dolazio na moje časove Pilatesa, a ja na njegove časove Aerobika. Ne znam ni sam kako je to sve dovelo do našeg razgovora i toga šta nemamo u Gračanici. I tako dođemo do ideje za školu plivanja.

– Nedim: Da, upravo tako, spontano je sve došlo. Pa smo odlučili probati. I uspjeli smo.Ono što Ahmet nije naglasio da se plivanjem poboljšava rad srca, mislim da smo to trebali prvo naglasiti, jer se na srce treba posebno paziti. Mi kao sportisti o tome ne možemo puno pričati, ali ako porazgovarate sa na primjer kardiologom – shvatite koliko je to bitan organ u našem tijelu. Znači plivanjem jačate mišiće srca. Rezultat toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnog sustava.

– Ahmet:  Ja bih još dodao da plivanje utječe i na snižavanje povišenog krvnog tlaka. Naravno da  je bitno i pravilno disanje. Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati umorno.

– Nedim: Ja sam već spomenuo gubitak kilograma. Malo ko zna da se plivanjem može smršati. kako plivanjem u moru, tako i u bazenu u kombinaciji s aerobikom pomaže otopiti masne naslage. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat vremena topite i do 600 kalorija.

– Ahmet: Kako to Nedim vješto navodi vodu na svoj mlin (smijeh). Nedim nije spomenuo da je on i aerobik trener. I bez obzira što sam se ja sad našalio što je spomenuo upravo trening koji on vodi, moram se složiti s njim. Plivanje u kombinaciji sa bilo kakvim dodatnim treningom ili fizičkom aktivnošću doprinosi još boljim rezultatima. Sebi iskombinujete šta vam odgovara.

– Nedim: Upravo to, iskombinujte sebi treninge, bitno je raditi onako kako vašem tijelu odgovara. Naveo sam primjer aerobik, malo da se “operem” (smijeh). Ali zaista mogućnosti ima da uradite onako kako vama odgovara.

 1. Zašto je važno učiti plivati što ranije? Vaši polaznici su djeca predškolskog i školskog uzrasta.

– Nedim: Predškolski i rani osnovnoškolski uzrast je najpogodniji dio djetinjstva za privikavanje na vodu i učenje plivanja. Znanje koje djeca steknu na bazenu ostaje im za cijeli život i pruža im sigurnost, radost i uživanje u svim aktivnostima i sportovima vezanim za vodu. Ne mogu vam opisati tu pozitivnu energiju, smijeh i doživljaje sa naših treninga. Djeca su zaista divna i puna bisera. Svaki put odemo kući s osmjehom. Umorimo se, zahtjevno je poprilično, nas je dvojica na toliku djecu, ali ne bih se mijenjao ni skim.

– Ahmet: Slažem se sa Nedimom, iskustvo koje mi imamo sa mališanima je neprocijenjivo. Smijemo se s njima, zbližimo i onda to preraste u prijateljstvo. Ipak mi s njima provodimo vrijeme kada su najodmorniji i najproduktivniji za učenje. Moramo raditi sve kako bi se s njima čim prije zbližili, jer se mnoga djeca boje vode, nemaju povjerenje u nas, što je noramlno. Prvi put nas vide i bitno je da nas upoznaju, da s njima pričamo, da se šalimo i vremenom primjetimo da nam vjeruju. Povjerenje je jako bitno kod učenja plivanja.

– Nedim: Nakon uspješno završenog tečaja roditelji mogu biti sigurni da će se njihovo dijete znati održati na vodi, da će znati zaplivati i snaći se u situacijama gdje bi inače došlo do utapanja. Mi djecu naučimo da ne paničare, da time samo mogu pogoršati situaciju. Voda, bilo kakva, gdje god se dijete nalazilo, zahtijeva poseban napor u savladavanju njenog otpora, što dodatno utiče na razvoj njihovih psihomotoričkih sposobnosti.

4.Ahmete, Nedime, hvala vam na izdvojenom vremenu. Za kraj našeg razgovora želite li nešto poručiti načim čitaocima?

– Ahmet: Kako da ne, ja želim poručiti prvo roditeljima da svojoj djeci pomognu da prevaziđu strah od vode, jer je nevjerovatno koliko su djeca hrabrija kada savladaju makar tu jednu prepreku u životu. Mi smo tu da im u tome pomognemo. I hvala vama što ste nas zovnuli da pričamo na temu plivanja.

– Nedim: I ja bih se zahvalio na pozivu. Slažem se sa Ahmetom mi smo tu da pomognemo djeci koliko možemo, zaista je velika privilegija raditi sa mališanima. Roditeljima bih poručio da upišu djecu na bilo kakav trening, ne mora to biti u Wgym-u, bitno je da se na vrijeme stvaraju navike i da se radi na razvijanju psihofizičkih sposobnosti.

                                                       Šta sve nudi Wgym škola plivanja

 Obuka za neplivača – Obuka neplivača je jedan od najvažnijih procesa u sportskom obrazovanju. Sva usvojena znanja i vještine prilikom izvođenja obuke neplivača moraju biti usvojena pravilno i u skladu sa opštim pedagoškim i trenažnim principima.

Cilj programa:  

 • priprema djece za samostalan i bezbijedan boravak u vodi
 • navikavanje na vodu i slobodno boravljenje i kretanje u vodi
 • usvajanje motoričkih navika kako bi voda za dijete postal zdrava i prijatna sredina
 • uticaj na pravilan rast i razvoj djeteta
 • uticanje na usvajanje pozitivnih navika i socijalizacija djeteta

Osnovni principi u radu prilikom izvođenja obuke neplivača:

 • princip postepenosti i sistematičnosti od poznatog ka nepoznatom
 • od jednostavnijeg na složenijem
 • od lakšeg ka težem
 • demonstracija vježbi na suhom i u vodi
 • aktivno učešće

Program obuke:

 • obuka neplivača je plivački program namijenjen djeci koja ne znaju plivati i djeci koja su tek počela sa plivanjem ( održavanjem na vodi).
 • Programom su obuhvaćena djeca predškolskog te školskog uzrasta, mada se ovom program mogu priključiti i mlađa djeca u zavisnosti od njihovih tjelesnih motoričkih karakteristika.
 • Prilikom izvođemka programa obuke neplivača koristi se igra kao neizostavan pedagoški pristup, a koja doprinosi da se kroz prijatnu te zabavnu atmosferu što lakše savladaju svi elementi predviđeni planom i programom.

 Kroz naš program dijete će naučiti:

 • održavanje na vodi i disanje u vodi
 • plutanje na stomaku i leđima
 • ronjenje
 • klizanje na stomaku i leđima
 • skok na noge i glavu
Podjelite članak: