Aziz Spahić: Majstor origami figura u Gračanici Aziz Spahić: Majstor origami figura u Gračanici
Tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira je nesvakidašnji a istovremeno i veoma popularan hobi. Kada smo bili djeca, susretali smo se s origamijem, a... Aziz Spahić: Majstor origami figura u Gračanici

Tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira je nesvakidašnji a istovremeno i veoma popularan hobi.
Kada smo bili djeca, susretali smo se s origamijem, a da nismo ni znali da je o njemu riječ. Mali papirni avioni ili papirni brod čak i kapa od novina kojom moleri štite glavu od boje kada kreče plafon, sve je to zapravo origami.
Sedamnaestogodišnji Aziz Spahić iz Piskavice, kod Gračanice, bavi se upravo vještinom pravljenja različitih modela origami figura.
Prvu figuru koju je napravio, kako kaže, bio je labud čijim rezultatom nije bio zadovoljan ali to mu je dalo samo još jaču motivaciju da radi dalje.
“Najzahtjevnija figura koju sam napravio bila je avion, na samom sklapanju uložio sam dvije sedmice, a cjelokupni proces trajao je mjesec dana. Sad taj isti avion mogu napraviti za četiri sata.”, kazuje Aziz.

Origami figure koje Aziz Spahić pravi, mogu se pogledati i kupiti putem facebook stranice: gračanički majstori 3D origami-a

Podjelite članak: