Bivši radnici Fortune nezadovoljni radom sudova u TK Bivši radnici Fortune nezadovoljni radom sudova u TK
Bivše radnice gračaničke Fabrike obuće Fortuna, okupljene oko Sindikata solidarnosti, danas su izrazili svoje nezadovoljstvo radom sudova u Tuzlanskom kantonu. Smatraju sramnom nagodbu koju... Bivši radnici Fortune nezadovoljni radom sudova u TK

Bivše radnice gračaničke Fabrike obuće Fortuna, okupljene oko Sindikata solidarnosti, danas su izrazili svoje nezadovoljstvo radom sudova u Tuzlanskom kantonu. Smatraju sramnom nagodbu koju je Kantonalno tužilaštvo postiglo sa osobom koju krive za propast Fortune, a koju je Kantonalni sud Tuzla prihvatio. Riječ je o bivšem direktoru Fortune Safetu Pjaniću.

„Sramotno je da neko ko je otuđio pet miliona maraka, ko je oštetio državu za još pet miliona neplaćenih doprinosa radnicima, znači ukupno sa 10 miliona KM kriminala on je nagrađen sa pet godina zatvora i oduzimanjem nezakonito stečene imovine od 230.000 KM. Šta vam sud poručuje tom kaznom, da se isplati krasti u ovoj državi. Tražimo od predsjednika Kantonalnog suda da pravomoćno osuđenog kriminalca koji se sada šepuri po Fortuni u Gračanici da ga pošalje u zatvor“, komentar je Sakiba Kopića, predsjednika Sindikata solidarnosti.

S druge strane, krive i Općinski sud Tuzla, za loš rad i zanemarivanje prava radnika u stečajnom postupku koji se vodi u Fortuni.

“Mi smo poslali Sudu i stečajnoj sutkinji i Muhamedu Tulumoviću predsjedniku Općinskog suda da se izađe u susret radnicima, da sae omogući, da skupština povjerilaca bude održana u Gračanici, kako bi joj mogli prisustvovati svi radnici, i to nakon radnog vremena nakon 16 sati, kako bi skupštini mogli prisustvovati oni radnici koji rade u ovim fantomskim firmama Forteks, Forto i Fortunato“ , pojašnjava Kopić.

Od 800 radnika koliko ih je nekada radilo u gračaničkoj fabrici obuće njih 400 danas radi u tri firme osnovane na temeljima Fortune, dok je njih  114 na Birou. No nikom od njih ni danas nije uplaćen radni staž.

„Zato sam ja i ostali radnici svih uništenih firmi u ovakvoj situaciji da nemamo od čega živjeti, da nemamo se od čega liječiti, zbog suda što ne radi sve po zakonu i radi protiv radnika i građana koje su firme u stečaju. 32 godine imam radnog staža s tim da 19 godina mi nije uplaćeno, poslana sam na Biro prije 18 mjeseci. Imamo još jedan mjesec primanja s biroa i ja se pitam u junu mjesecu od čega ću živjeti“, poručuje Naila Mujaković, bivša radnica Fortune Gračanica.

U predmetu Fortuna, ranije, je osim Pjanića, nagodbu sa tužilaštvom postigao i Husein Nurikić bivši direktor finansija i Upravnog odbora fabrike koji je dobio kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

 

rtvslon.ba

Podjelite članak: