Branislav Božić-Bane: Bodybuilding je način života Branislav Božić-Bane: Bodybuilding je način života
Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišičnog rasta) kroz kombinaciju treninga opterećanje (treninga sa bučicama), adekvatnog kalorijskog unosa hrane i odmora (regeneracije) kao triju... Branislav Božić-Bane: Bodybuilding je način života

Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišičnog rasta) kroz kombinaciju treninga opterećanje (treninga sa bučicama), adekvatnog kalorijskog unosa hrane i odmora (regeneracije) kao triju najvažnijih komponenata bodybuildinga. Osoba koja se ozbiljnije bavi tom aktivnošću naziva se bodybuilder. Posljednih godina i na našim prostorima ovaj sport dobija na popularnosti. Iskoristili smo priliku i razgovarali sa Branislavom Božićem, profesionalnim bodybuilderom, koji je osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja.

 

  1. Zašto bodybuilding?

Branislav Božić: Još kao mali sam volio gledati filmove od Arnolda Schwarzenegger-a i Silvester Stallonea. Sviđalo mi se to kako oni izgledaju i sanjao sam da jednoga dana i ja tako izgledam, naravno,  nisam odmah krenuo u teretanu nego sam kao i većina dječaka u to vrijeme igrao fudbal, sve do 18. godine tada sam krenuo u teretanu i trenirao sam rekreativno 3-4 godine. Zatim sam otišao da gledam  jedno takmičenje u  bodybuildingu, koje je bilo održano u Tuzli i isti taj dan sam odlučio da se i ja takmičim. Već sljedeće godine  po prvi put sam se spremio za takmičenje i izašao na binu.

2. Sjećaš li se svog prvog treninga?

Branislav Božić: Da, sjećam se, brat i ja smo imali nešto malo tegova kući pa smo onako malo “pokušavali” da treniramo.

3. Koje si nagrade i priznanja dobio?

Branislav Božić: Do sada sam se takmičio 6 puta od toga imam dva zlata, dva srebra, jednu bronzu i 4.mjesto sa Svjetskog prvenstva  koje je bilo održano u Kopru.

4. Čega se čovjek mora odreći da bi se bavio ovim sportom?

Branislav Božić: Ukoliko želite da se bavite takmičarskim bodybuildingom tu nema “varanja” morate maksimalno bit posvećeni i ishrani i treningu i odmoru. Ako ste bodybuilder to morate živjeti od 00-24h, razmišljati šta ćete jesti, koliko ćete jesti, kada ćete trenirati, svi faktori moraju bit popraćeni. Nema izlazaka, lumpovanja do rano ujutru, samo hrana, spavanje, treniranje jedino tako se može uspjeti.

5. Žene u teretani?

Branislav Božić: Pa svako bi trebalo da posveti računa o svom izgledu i zdravlju prije svega. Preporučujem 3 do 4 puta sedmično da idu u teretanu i da se ne plaše dizanja tegova jer neće izgledati kao muškarci nego će imati lijepo zategnuto i oblikovano tijelo.

6. Koliko je skup ovaj sport?

Branislav Božić: Za naše uslove preskup je. Najviše novca treba izdvajati za kvalitetnu prehranu i suplementaciju naravno.

7. Koju suplementaciju koristite? Šta bi od suplementacije preporučili onima koji aktivno treniraju?

Branislav Božić: Najviše koristim amino kiseline koje su neophodne za oporavak mišica, whey protein i naravno vitamine i minerale to bi preporučio svima koji aktivno treniraju.

8. Radite i kao privatni trener. Gdje vas ljudi koji su zainteresovani za vježbanje mogu pronaći?

Branislav Božić: Radim kao online trener putem društvenih mreža, svi zainteresovani mogu da mi se jave na moj facebook profil. Dostupan sam i kao personali trener u fitness centru “LUKE” Gračanica.

9. Koliko je vremena potrebno da bi rezultati vježbanja bili vidljivi?

Branislav Božić: Sve zavisi od osobe do osobe, od tipa metabolizma i sl. Ukoliko se ozbiljno posvetite svom cilju rezultati će ubrzo biti vidljivi.

10. Najbitnija stvar u svakom sportu je motivacija. Gdje je pronalazite, imate li nekog uzora?

Branislav Božić: Motivaciju pronalazim najviše u svojim uzorima oni me tjeraju da idem naprijed. Uzori su mi bodybuilderi iz ’90ih godina, Kevin Levrone, Flex Weeler, Ronnie Coleman i njihovo društvo proslavljenih bodybildera.

received_1313130232060921  received_1313130238727587

received_1313130222060922  received_1313130265394251

received_1313130275394250

Podjelite članak: