DRES KOD I VRUĆINA Kako da se obučete na plus 35, a da izgledate pristojno DRES KOD I VRUĆINA Kako da se obučete na plus 35, a da izgledate pristojno
Toplotni talas koji je ovih dana stigao na naše prostore doneo nam je visoke temperature, a ono što svima u takvoj situaciji teško pada... DRES KOD I VRUĆINA Kako da se obučete na plus 35, a da izgledate pristojno

Toplotni talas koji je ovih dana stigao na naše prostore doneo nam je visoke temperature, a ono što svima u takvoj situaciji teško pada je poštovanje kodeksa oblačenja na poslu i u javnim ustanovama. Ovo su pravila koja treba da poštujete.

Iako se može desiti da vam se posreći i progledaju vam kroz prste zbog strahovite vrućine, na ulazu gotovo svake javne ustanove istaknut je slikovit prikaz pravila oblačenja, piše Žena Blic.

Pravosudna straža neće dozvoliti ulazak u sudsku zgradu neprikladno odevenim licima u šortsevima, kratkim pantalonama, papučama, majicama bez rukava i sličnim odjevnim predmetima, a zaposlenima u Sudu zabranjene su neprimjereno kratke suknje, bluze sa velikim dekolteom ili tankim bretelama, izrazito tanke i providne bluze i suknje koje dosežu više od 5 cm iznad koljena.

U zgradama opštinskih ustanova i poštama nije precizno definisan dres kod, i teško da će vas vratiti sa vrata ukoliko baš ne pretjerate sa golotinjom i oskudnim odjevanjem. Radnici obezbjeđenja uglavnom imaju razumijevanja zbog visokih temperatura.

Foto: Vesna Lalić/RAS Srbija

Najstroži dres kod svakako imaju zaposleni u bankama, kojima ni vrućine ništa ne mjenjaju. S obzirom na to da zaposleni svojim izgledom predstavljaju banku pred klijentima, obavezan je takozvani poslovni izgled, odnosno odjeća mora da bude uredna, čista i prikladna, dužina suknje umjerena, zabranjeni su šortsevi, majice na bretele i dekoltei, odjeća ne smije da bude uska i providna, a nije dozvoljeno i nošenje papuča i obuće sa otvorenim prstima.

U kompanijama u kojima je stil oblačenja ležerno poslovni od zaposlenih se očekuje da djeluju profesionalno u očima klijenata, ali im omogućava i da rade u prijatnoj atmosferi.

Zabranjena je odjeća koja previše otkriva dekolte, leđa, stomak, noge ili donji veš.

Iscjepana, providna, prljava ili izlizana odjeća je neprihvatljiva.

Za žene se ne preporučuje nošenje kratkih suknji ili haljina čija dužina prelazi visinu od 10 cm iznad koljena.

Papuče takođe nisu prikladne za poslovni prostor, a zavisno od firme, petkom je dozvoljen nešto opušteniji stil oblačenja, koji uključuje opušteniju odjeću, ali koji i dalje podrazumijeva poštovanje opštih pravila.

 

6yka.com

Podjelite članak: