Feng šui biljka koja donosi novac: naučite kako da gajite krasulu i privučete energiju bogatstva Feng šui biljka koja donosi novac: naučite kako da gajite krasulu i privučete energiju bogatstva
Jedan od najpoznatijih feng šui iscjelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivne vibracije,već i bogatstvo. Po... Feng šui biljka koja donosi novac: naučite kako da gajite krasulu i privučete energiju bogatstva

Jedan od najpoznatijih feng šui iscjelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivne vibracije,već i bogatstvo.

crassula-ovata-minor-1

Po vjerovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja. Vjeruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenose sa koljena na koljeno.

Feng šui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lijepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiji koju ona proizvodi.

Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po vjerovanju donose novac je krasula.

 

Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… nazivi su za biljku Crassula ovate.

Drvo novca ili krasula potiče iz oblasti Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca, piše sajt Berza biljaka.

Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primjerci nešto rjeđi. Krasula cvjeta tokom zime, pa sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima. Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40% pjeska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cvijeće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahtjeva zimsko mirovanje (oktobar-april) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će biljka izmrznuti, već je idealna oko 10C. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom. Tada je zalivanje nešto češće.

Ne zahtjeva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbjedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati.

Foto: Wikimedia /Crassula ovate

Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i potom je posadite u smjesu zemlje i pjeska (50/50) ili  u pjesak. Zalivajte svaka 3 do 4 dana. Bitno je da zemlja nije uvijek natopljena jer će doći do truljenja. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti korijen za nepunih mjesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.

1395737714_crassula-ovata-mainProcenat oživljenih reznica je skoro 100%.

Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mjesec dana, list će pustiti korjenčiće u dijelu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude cio, odnosno odlomljen uz samo stablo. Ovim načinom razmožavanja dobijaju se mlade biljke, a procent je oko 50%. Stoga se preporučuje prva metoda.

Prema vjerovanju (feng shui), biljku treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

izvor:berzabiljaka.rs

Podjelite članak: