Intervju – Amina Ahmetagić Intervju – Amina Ahmetagić
Naša sugrađanka je izdvojila nešto svog vremena da nam ispriča nešto o sebi i da ju njeni sugrađani upoznaju baš onakvu kakva ona i... Intervju – Amina Ahmetagić

Naša sugrađanka je izdvojila nešto svog vremena da nam ispriča nešto o sebi i da ju njeni sugrađani upoznaju baš onakvu kakva ona i jeste – kreativna, opuštena i jako šarmantna mlada dama. Ona crta, fotografiše i od običnih stvari stvara umjetnost.

Danas vam donosimo priču o Amini Ahmetagić, studentici na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu.

Sve pohvale za njen talenat i kreativnost.

Amina, samo naprijed!

  1. Ko je Amina Ahmetagić?

Hmm, pa odakle da krenem, može li ko je Amina sada? – Amina je studentica sada već druge godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za Grafiku u klasi profesorice Amele Hadžimejlić Kečo.

  1. Ako bi birala između dobro plaćenog posla i ljubavi prema slikarstvu Amina bi izabrala?

Ljubav prema umjetnosti uvijek presudi.  Zato sam i odabrala Grafiku jer vjerujem da će taj odsjek najviše razviti moje sposobnosti i talenat, ali i generalno govoreći grafika kao likovni medij nudi puno mogućnosti za istraživanje, s toga se ne bojim da neću imati posla u struci.

  1. Odakle tolika ljubav prema slikarstvu?

Ljubav prema umjetnosti je uvijek postojala. Uvijek sam preferirala ilustraciju lektire nego samu lektiru, časove tehničkog odgoja, rukotvorine…. ustvari, bilo koju vrstu kreativnosti u školi.

  1. Koji su tvoji planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost su da, za sada, završim fakultet i nađem posao u struci, sve ostalo neka dođe samo od sebe.

  1. Amina dok slika razmišlja o čemu?

Dok crtam/slikam razmišljam o konačnom rezultatu, ali i odluta se u toku gradnje crteža, jako često.

  1. Gdje se vidiš za 5-10 godina?

Što se karijere tiče nadam se da će biti u punom jeku te da će se trud koji ulažem trenutno u studije, kao i u razvoj sebe kao umjetnika, isplatiti.

7.Ko su ti uzorili uzori u slikarstvu?

Uzor u slikarstvu koliki god klišej to bio, to je za mene Van Gogh. Njegove slike imaju svoj tok te imam osjećaj da su nastale iz jednog pokreta, iz jednog osjećaja, u jednoj noći.

A što se tiče crteža, najveći izvor inspiracije imaju grafitni crteži Ingresa, koji su u svojoj završenoj formi nedovršeni i prikazuju nam čitav proces crteža.

8.Amina privatno voli?

Amina privatno je kampanjac, sve radim u zadnjem trenutku, ali sve što započnem odradim do kraja. Osjetljiva sam osoba koja voli da je svaki aspekt nečega što radim pod mojom kontrolom i onako kako sam ja to zamislila.

Podjelite članak: