Nije engleski: Pet stranih jezika koji će vam donijeti najviše novca Nije engleski: Pet stranih jezika koji će vam donijeti najviše novca
Savladavanje stranih jezika u zemljama poput naše mahom se doživljava kao neka vrsta moranja jer je to ono što će vam povećati šanse da... Nije engleski: Pet stranih jezika koji će vam donijeti najviše novca

Savladavanje stranih jezika u zemljama poput naše mahom se doživljava kao neka vrsta moranja jer je to ono što će vam povećati šanse da dobijete posao. Tamo gdje nezaposlenost nije jedan od gorućih problema društva, jezici se doživaljvaju kao nešto što se uči iz ljubavi. Ali, pošto i dalje nismo ta zemlja u kojoj je svijest naštelovana tako da obrazovanje služi produhovljenju, a ne preživljavanju, pragmatičnost nam je ipak na prvom mjestu. U to ime, ovo je pet jezika koji su na svjetskom tržištu trenutno ubjedljivo najtraženiji, pa ako ih savladate, možda vam se smiješi neka ljepša budućnost, piše Noizz.rs.

  1. Njemački Kako je Njemačka jedan od stubova evropske ekonomije i spada u zemlje sa relativno otvorenom ekonomskom politikom, ako u džepu imate znanje ovog jezika, trljat ćete ruke. Njihove firme posluju u cijelom svijetu i u cijelom svijetu posluju firme koje sarađuju s Nijemcima.
  2. Francuski Na pet kontinenata preko 200 miliona ljudi govori francuski, što ga čini drugim najrasprostranjenijim poslije engleskog. Najkorisniji će vam biti u zemljama u kojima se govori kao maternji, a to su Kanada, Švicarska, Belgija, dijelovi Afrike…Treba li dodati da je Francuska peta najjača ekonomska sila na svijetu i treća na rang listi najpovoljnijih destinacija za investiranje?
  3. Španski Ako vam je cilj Amerika, pa čak i Zapadna Evropa, znanje španskog nije samo poželjno već i neophodno. Rastuće ekonomije Meksika, Čilea, Kolumbije doprinose tome da je ovaj jezik sve traženiji, a prednost mu je i to što se uči izuzetno lako. Hvala bogu na svim tim sapunicama kojima su nas kljukali kao klince!
  4. Kineski Nije tajna da je kineska ekonomija novi vladar svijeta, sa sve jačim uticajem kako u Sjevernoj i Južnoj Americi, tako i u Africi. Kina je sa svojih milijardu stanovnika kao tržište zlatni rudnik za biznismene. Potražnja za stručnim kadrom u multinacionalnim kompanijama koje posluju u Kini porasla je posljednjih godina za oko 35 odsto.
  5. Arapski Arapsko poluostrvo je jedna od najbogatijih regija na svijetu. Raznolikost ovog tržišta pruža mogućnost za poslovno napredovanje u brojnim oblastima, kao što su obrazovanje, finansije, novinarstvo..

Izvor: Tuzlanski.ba

Podjelite članak: