Paradoksalno – BiH uvozi struju i ugalj! Paradoksalno – BiH uvozi struju i ugalj!
Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik.  Milionska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inostranstva. – U... Paradoksalno – BiH uvozi struju i ugalj!

Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik.  Milionska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inostranstva.

U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 miliona KM u prvih 6 mjeseci ove godine. Osim toga, BiH je zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugalj u istom periodu. U ovu svrhu potrošeno je čak 300 miliona KM od početka godine. Elektroprivreda BiH zabilježila je finansijski gubitak u prvoj polovini ove godine, što se nije desilo u proteklih 5 godina  piše Reuters.

BiH je prije desetak godina planirala graditi nekoliko velikih hidro i termo elektrana, no sve je blokirano u politikantskoj režiji nedoraslih političara koji su rušenjem energetskih projekata skupljali političke poene. U tome su se osobito isticali bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDA Sulejman Tihić te aktuelni lider SBB Fahrudin Radončić. Oni su udruženim snagama srušili energetske projekte i nesumnjivo su najzaslužniji za to što je danas BiH prisiljena uvoziti električnu energiju iako je imala istorijsku priliku da se nametne kao regionalna energetska velesila, zaključuje Reuters.

Podjelite članak: