PETROVO: Opština nastavlja podršku organizovanju Svetosavskog omladinskog kampa PETROVO: Opština nastavlja podršku organizovanju Svetosavskog omladinskog kampa
PETROVO – Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković posjetio je danas prvu grupu polaznika četvrtog Svetosavskog omladinskog kampa u Kaluđerici, koji organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske,... PETROVO: Opština nastavlja podršku organizovanju Svetosavskog omladinskog kampa

PETROVO – Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković posjetio je danas prvu grupu polaznika četvrtog Svetosavskog omladinskog kampa u Kaluđerici, koji organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske, te najavio najavio nastavak podrške njegovom radu.

Petković izrazio zadovoljstvo što se kamp održava na području opštine na čijem je čelu, i što polaznici nose lijepe uspomene iz Petrova i podsjetio da je ova lokalna uprava iznosom od 15.000 KM pomogla sanaciju i rekonstrukciju objekta kampa, te da svake godine pomaže i njegovo održavanje.

Vaspitač-protođakon Mladen Kovačević kaže da će u kampu, koji je otvoren u subotu, 7. jula, u dvije sedmodnevne smjene boraviti pedesetak polaznika uzrasta od 12 do 15 godina iz Prnjavora, Petrova, Bratunca, Srebrenice, Teslića, Doboja, Brčko distrikta, Zvornika, Ugljevika i Bijeljine.

On napominje da je za polaznike organizovan kolaž različitih sadržaja, koji su najviše obrazovnog kulturnog karaktera.

Kovačević ističe da djeca u kamp dolaze sa određenim vjerskim predznanjem i stečenim navikama odlaska u crkvu, ali, ocjenjuje da “uvijek može biti bolje”.

– Prije podne predviđene su dvije do tri radionice sa različitim sadržajima iz vjeronauke. U popodnevnim časovima, pored slobodnih aktivnosti, dolaze gosti koji drže predavanja iz oblasti umjetnosti – rekao je Kovačević.

On dodaje da se za mališane organizuju i izleti sa lokalnim udruženjem izviđača, kao i planinarske aktivnosti.

Prema njegovim riječima od ove godine u kampu u učestvuju i djeca sa banjalučke eparhije, a namjera je da u narednom periodu kamp preraste i u međunarodni sa učešćem mališana iz zemalja okruženja, te dijaspore.

Koordinator kampa sveštenik Srđan Radmanović zadovoljan je što kamp izazviva veliku pažnju kod djece i roditelja.

On kaže da se svake godine program usavršava, da se znanje vaspitača unapređuje odgovarajućim seminarima, a sve boljom je okarakterisao i saradnju sa opštinom Petrovo.

– Želja je da tokom cijele godine ovaj objekat kapaciteta 30 ležaja bude u stalnoj funkciji – rekao je Radmanović, i najavio mogućnost da se, ukoliko se steknu uslovi, broj grupa poveća.

On pojašnjava da bi se na taj način maksimalno iskoristili infrastrukturni kapaciteti, omogućilo da kamp postane samoodrživ, te poveća starosna dob učesnika.

Kamp se održava u Konaku Svetog kralja Dragutina, renoviranom i adaptiranom odmaralištu manastira Ozren, gdje su polaznicima, pored odličnog smještaja u neposrednoj blizini manastira, na raspolaganju brojni sportski sadržaji, televizija, internet ali i odlična domaća kuhinja.

Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu finansira Eparhija zvorničko-tuzlanska uz pomoć humanitarne organizacije “World vision” uz podršku opštine Petrovo.

 

 

glas-regije.com

 

 

Podjelite članak: