PRAVILNA PREHRANA PRAVILNA PREHRANA
Mi se brinemo za Vaše zdravlje Mnoge bolesti današnjeg društva mogu se spriječiti pravilnom i uravnoteženom prehranom. Osnovno pravilo zdrave prehrane jest raznolikost. Različite... PRAVILNA PREHRANA

Mi se brinemo za Vaše zdravlje
Mnoge bolesti današnjeg društva mogu se spriječiti pravilnom i uravnoteženom prehranom.
Osnovno pravilo zdrave prehrane jest raznolikost. Različite namirnice sadrže brojne nutrijente (hranjive tvari) koji su važni za ispravan rad našeg metabolizma.
Nedostatak hranjivih tvari u organizmu – bez obzira je li potječe od pothranjenosti ili krivog izbora namirnica – vodi do akumulacije toksina u tijelu i dugoročno gledano rezultira različitim oboljenjima.
Zdrava prehrana, uz to što održava naše zdravlje, pomaže i u reguliranju te održavanju tjelesne mase, smanjuje rizik od nekih – sa prehranom povezanih bolesti – kao što su dijabetes, žučni kamenci, kardiovaskularne bolesti, artritis, osteoporoza i neke vrste karcinoma.

Dakle, pravilna prehrana, bogata hranjivim tvarima, važna je za prevenciju i liječenje različitih bolesti.
Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

Powered by WPeMatico

Podjelite članak: