Prvo turističko putovanje organizovano 1841.godine Prvo turističko putovanje organizovano 1841.godine
  Danas je turizam u svijetu jedna od industrija koja se najbrže razvija i koja je najprofitabilnija sa brojnim mogućnostima za razvoj regija. Riječ... Prvo turističko putovanje organizovano 1841.godine

 

Danas je turizam u svijetu jedna od industrija koja se najbrže razvija i koja je najprofitabilnija sa brojnim mogućnostima za razvoj regija.

Riječ „turizam“ izvedena je iz korijena mnogih riječi  a najčešće se spominje grčke riječi “tornos” što u slobodnom prijevodu znači „kružno kretanje“.

Sam turizam se najčešće definiše kao skup odnosa i pojava koje proizilaze iz putovanja i boravka posjetioca ili turiste na nekom mjestu ako se tim boravkom ne zasniva stalno prebivalište i ne obavlja neka privredna djelatnost.

Ovu definiciju, prvi put je u djelo sproveo Thomas Cook.

On je organizovao prijevoz 570 turista, koji su 1841. godine trebali da učestvuju na kongresu . Tada je prvi put dobijen popust u cijeni grupnog putovanja. Cook je predložio željeznici svoju uslugu u organizaciji i boljoj iskorištenosti ovog prijevoznog sredstva uz pružanje povoljne cijene prijevoza. Tako je Cook iznajmio cijelu kompoziciju i organizovao prijevoz putnika. Za učesnike je obezbijedio čaj i svečanu muziku, a cijena ovog aranžmana po osobi je iznosila jedan šiling.

Podjelite članak: