Šećerna bolest – Tipovi bolesti i liječenje Šećerna bolest – Tipovi bolesti i liječenje
Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran... Šećerna bolest – Tipovi bolesti i liječenje

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Tipovi šećerne bolesti

Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Tip 1 šećerne bolesti

Ovaj tip bolesti razvija se kad gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. U tom slučaju inzulin mora biti unijet injekcijom.

Češće se javlja u djece i adolescenata, ali može se pojaviti i u odraslih.

Javlja se s učestalošću od oko 10% od ukupno oboljelih.

Nastanak tipa 1 šećerne bolesti obično je iznenadan i dramatičan, i može uključivati sljedeće simptome i znakove: učestalo mokrenje, prekomjernu žeđ i suhoću usta, izraziti umor/nedostatak energije, stalnu glad. nagli gubitak težine, smetnje vida, ponavljane infekcije

Tip 2 šećerne bolesti

Tip 2 bolesti javlja se kad gušterača nije sposobna stvarati količinu inzulina da udovolji potrebama organizma ili se proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito. Ovakvo stanje može se kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovnom tjelovježbom.

Javlja se prvenstveno u odraslih, ali se sve češće razvija i u mlađih osoba.

Ovo je najčešći oblik šećerne bolesti koji obuhvaća oko 90% svih oboljelih.

U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati. Pojedine osobe s tipom 2 šećerne bolesti nemaju rane simptome pa se dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti.

Liječenje

U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima.

Jedan od najboljih prirodnih lijekova za regulaciju šećerne bolesti je borovnica, ali ne slatki plodovi, nego lišće te biljke koje snižava razinu šećera u krvi i važno je da se bere prije nego što plod dozri. 

 

Napitak od cimeta- Čajnu kašiku mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom i ostavite sa strane pet minuta. Procijedite i malo ohladite čaj, pa pijte dvaput na dan.

 

Crni kim ima čudesna ljekovita svojstva i koristi se za liječenje mnogih bolesti. Najnovija istraživanja potvrđuju da pomaže i kod šećerne bolesti, i to ako se uzima žličica ulja crnog kima tri puta na dan.

 

Celer snižava šećer Ako popijete 1-2 decilitra svježeg soka od celera na dan, uspješno ćete smanjiti količinu šećera u krvi. Umjesto soka može se jesti i namaz od celera ili salata od povrća s celerom.

 

Peršun s jogurtom – Korijen i list peršuna dobro oprati, korijen naribati kao hren, a lišće sitno nasjeckati i sve zajedno sa šoljom kiselog mlijeka ili jogurta pomiješati i popiti. Pije se svake večeri prije spavanja. 

 

 

Podjelite članak: