Suljić: Ništa od otkaza, doktorima uvažena prava, postignuto kompromisno rješenje! Suljić: Ništa od otkaza, doktorima uvažena prava, postignuto kompromisno rješenje!
„Našli smo zajedničko rješenje, koje odgovara i Vladi i nama. Dobit ćemo svoj kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologije na TK, potpisat... Suljić: Ništa od otkaza, doktorima uvažena prava, postignuto kompromisno rješenje!

„Našli smo zajedničko rješenje, koje odgovara i Vladi i nama. Dobit ćemo svoj kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologije na TK, potpisat će ga predsjednik Federalnog Sinidikata ( ili kantonalnog) po ovlaštenju Federalnog Strukovnog sinidkata.

Dakle imat ćemo svoj kolektivni ugovor, a sve što se tiče i prava i obaveza doktora i stomatologa vezano za radno-pravni stastus, ubuduće će se pregovarati sa Strukovnim sindikatom.

Ovo je prelazno rješenje do donošenja sudske odluke po apelaciji upućene Vrhovnom sudu Federacije, a vezano za presudu Kantonalnog suda o nepriznavanju reprezentativnosti Strukovnom sindikatu, odnosno tužbe ovog Sindikata protiv resornog kantonalnog ministarstva za rad kojim je ukinuta reprezentativnost.

Treći zaključak je da se prema Federalnom Parlamentu uputi inicijativa za izmjenu Zakona o radu kako bi se Strukovnom sindikatu doktora ali i drugim strukovnim sindikalnim organizacijama priznala reprezentativnost, a bit će pokrenuta inicijativa za utvrđivanje odgovrnosti zašto Strukovni sindikat, nakon sedam godina od osnivanja, tek sad dobija mogućnost da zastupa sebe i svoje interese, i ko je taj ko je ovaj Sinidikat i njegova prava osporavao sve vrijeme”, potvrdio je između ostalog predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMiS TK Admir Suljić, za RTV Slon.

Prema njegovim riječima, već sutra bi trebao biti održan sastanak Štrajkačkog odobra na kome će biti donesena odluka o prekidu štrajka u svim javno-zdravstvenim ustanovama u kantonu, kao i odluka o povlačenju svih, više od 700 prikupljenih potpisa ljekara o otkazima.

RTV Slon

Podjelite članak: