Ugrađeni UV filteri za prečišćavanje vode u još 16 škola Ugrađeni UV filteri za prečišćavanje vode u još 16 škola
Fondacija tuzlanske zajednice nastavila je sa provedbom aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvaliteta vode u udaljenim područnim školama Tuzlanskog kantona koje se vodom snabdijevaju sa... Ugrađeni UV filteri za prečišćavanje vode u još 16 škola

Fondacija tuzlanske zajednice nastavila je sa provedbom aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvaliteta vode u udaljenim područnim školama Tuzlanskog kantona koje se vodom snabdijevaju sa lokalnih izvora i bunara i koje nisu pod kontroliranim sistemom vodosnabdijevanja.

U aprilu i maju mjesecu ove godine u 16 školskih objekata koji nisu imale regulisano vodosnadbijevanje i ispravnu vodu ugrađeni su tzv. UV filteri koji obezbjeđuju mikrobiološku ispravnost vode. U ovim objektima nastavu pohađa oko 1000 učenika, te se projektom nastojalo preventivno djelovati kako bi se spriječile potencijalne zaraze ali i kako bi se djeci obezbijedio siguran pristup osnovnoj ljudskoj potrebi.

Fondacija je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK u posljednje dvije godine obezbijedila sistem za filtraciju vode u ukupno 62 školska objekta.

˝Na području Tuzlanskog kantona 120 školskih objekata se snabdjeva vodom sa lokalnih izvora i bunara, što ne znači da je voda u svim ovim objektima neispravna, ali  ti objekti nisu  pod centralnim sistemom kontrole vode i izloženi su riziku˝, ističe Ismet Sokoljanin, program menadžer u Fondaciji tuzlanske zajednice

U projekat je uključen i Zavod javnog zdravstva koji vrši kontrolu ispravnosti vode u školama. Upravo iz tih razloga u Fondaciji tuzlanske zajednice zajedno su izgradili bazu podataka o stanju vode u svim školama koja će biti od koristi u narednom periodu kako bi se ovaj problem stavio u potpunosti pod kontrolu.

Postavljanjem UV filtera problem nije trajno riješen. Izuzetno je važna uloga i odgovornost menadžmenta škola u održavanju ovih sistema kao i nadležnih inspekcijskih organa.

Na listi škola u koje su ugrađeni UV filteri našle su se i škole sa općine Gračanica, a to su: JU Druga osnovna škola Gračanica, PŠ Lohinja, te JU OŠ “Soko”, PŠ Škahovica.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku CS Mott Fondacije u okviru programa ˝Global Challenges Local Solutions˝ koji provodi Akademija za  razvoj Filantropije u Poljskoj.

Podjelite članak: