Narcis(Stranac), metafora za ljudsku otuđenost Narcis(Stranac), metafora za ljudsku otuđenost
  Mit o Narcisu predstavnja “definiciju” ličnosti kakva je Stranac. Jasnije? Narcisoidan  Meursault, gdje vidi samo sebe, gdje mu ostali predstavljaju samo slučajne prolaznike.... Narcis(Stranac), metafora za ljudsku otuđenost

 

Mit o Narcisu predstavnja “definiciju” ličnosti kakva je Stranac. Jasnije? Narcisoidan  Meursault, gdje vidi samo sebe, gdje mu ostali predstavljaju samo slučajne prolaznike. Ravnodušan pri saznanju majčine smrti, smiren i hladan. Da li je to normalno s obzirom na okolnosti i emocije? S druge strane Narcis se zaljubljuje u lik. On se ne zaljubljuje u sebe, već u lik koji predstavlja. To što spaja ova dva nespojiva karaktera i ličnosti je baš ta zaljubljenost koja je u oba slučaja predstavljena drugačije. S jedne strane Stranac je svjestan samoga sebe,  ni u čemu ne vidi pretjeranu dramatizciju svoga života, interpretira sebe kao cijelinu i stalno se preispituje. Intelektualac i čovjek koji detaljno posmatra svoju okolinu ali ni u jednom trenutku ne dopušta da ta okolina posmatra njega ili da naruši njegov idealan životni balans. Narcis radi to isto ali na drugačiji i očit način. Posmatra sebe u odrazu vode, možda i on sebe preispituje i analizira, ali nije u prilici da posmatra okolinu i baš iz tog razloga on se u jednom trenutku zaljubljuje u savršenstvo koje predstavlja, a da toga u početku nije ni svjestan. On ne zna ni za šta drugo, vidi sebe, savršenog kakav god da bio, spoznaje “lijepo”, dostiže vrhunac analize samoga sebe i prihvata to što vidi(zaljubljuje se)…

Da li Stranac nije poznavao svoju majku do te mjere da kad je došao čin “preseljenja” duše njegove majke, on ostane smiren, možda iznenađen ali itekako smiren? Sve su to predpostavke i stvari koje i ne trebaju biti bitne. Možda. Nigdje u knjizi se ne spominje njeno pravo ime. Da li je njena smrt jedna od glavnih razloga što je Stranac sklopio pazle života na jedan neobičan pa i pogrešan način? Da li je to za njega bio traumatičan trenutak, ali je sve to podnio ostojećki zbog očiju koje su bile uprte u njega s svih strana.

Našao je način s svojim narcisoidnim pristupom da ostane dominantan. Gledajući se u odraz života zaljubio se u to što vidi, jer je u biti samo to i vidio. Zakopao je svoju prošlost i to doslovno, počeo je iz početka čak možda i hrabriji, bar za jednu nijansu.

Sada se već pojavljuje pitanje da li je bio uskraćen za majčinu ljubav i normalno djetinjstvo kakvo mu dolikuje.

Analiza se svodi na dva mladića. S jedne strane Narcis, prelijep i nenadmašan u ljepoti, i s druge strane Stranac, misteriozan i nenadmašan u svojoj misterioznosti…

U Narcisa su bili svi zaljubljeni, ali tek kada je slučajno spoznao samoga sebe shvatio je da dalje ne može da živi…pretvara se u cvijet jer ne može biti zaljubljen sam u sebe. Zato je ironija što Narcis ne može spoznati samoga sebe, jer ne može zauzeti gledište izvan sebe i vidjeti sebe “kakav zaista jeste”.

Narcis je karakter koji “slama srca”. Oni ne vide posljedice svojih dijela na druge. Eho postaje odraz u ogledalu neosjetljivog Narcisa. On je nedostupan, neuhvatljiv a ona želi biti u njegovom naručju. On misli samo na sebe, a ona misli samo na njega. On se ne može identificirati s drugima i tako učiniti njihove glasove svojima, te time proširiti svoju osobenost; ona ipak ne posjeduje vlastiti glas i osuđena je na blijedo oponašanje.

Privodeći kraju polako shvatam u čemu je bit svega ovoga. Stranci smo sami sebi i dok nam narcisoidni karakter ne dozvoljava da to shvatimo i prihvatimo udaljavamo se od okoline i ostajemo sami. Kasnije ćemo možda u nekom ili nečijem odrazu spoznati istinu, ali će sigurno biti kasno…Ja ću nastaviti živjeti sretno i s puno životnog elana. S iskrenim osmjehom na mome licu idem dalje.Neću dozvoliti da se formiraju nevidljivi zidovi oko mene. Osmjehom prekrijem strah i suze i polako počinjem da rušim sve barijere.

Polako se udaljavam i odlazim u centar ove misteriozne tamnice te polako shvatam gdje su ostali zatvorenici, moje kolege, moj otac i moja mati.

Nastavljam da živim prilagođavajući se drugima i oni meni…

 

Autorski tekst

Podjelite članak: