Reforma socijalne zaštite -Najbolja socijalna politika je zapošljavanje Reforma socijalne zaštite -Najbolja socijalna politika je zapošljavanje
Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH (KOMA) organizirali su... Reforma socijalne zaštite -Najbolja socijalna politika je zapošljavanje

Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH (KOMA) organizirali su danas javnu debatu na kojoj su, zajedno s predstavnicima resornog federalnog ministarstva, razgovarali o reformi socijalne zaštite u Federaciji BiH.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić kazao je medijima da je osnovica borbe protiv siromaštva prije svega u zapošljavanju, da je najbolja socijalna politika zapošljavanje i da tu treba postavljati pitanje da li je ostvarena Reformska agenda.  

– Ako imamo više zaposlenih ljudi, više je i doprinosa i poreza, imamo jači sistem i možemo više davati. U protivnom, rješavati problem zapošljavanja kroz sistem socijalne zaštite je kriv pristup – naglasio je.    

Po njegovom mišljenju, generalno problem su tzv. statusna prava data zakonom što je dovoljno za ostvarivanje nekog prava.

– Uzimate novce, a niko vas ne pita da li vam je to potrebno. To što je neko npr. osoba s invaliditetom ne znači da ne radi. Potrebno je da uvedemo model kojim će se uvažavati određeni status, ali kroz kriterije pročistiti da li je toj osobi potrebna i pomoć države jer možda može i sam – kazao je.

To se, kaže Jurešić, može primijeniti uvođenjem odgovarajućih modela ciljanja (cenzusa), a prijedlog je tzv. indirektni imovinski cenzus.

Precizira da je napravljen prijedlog teksta zakona o socijalnoj zaštitu koji definira tzv. socijalni minimum (iznos dovoljan da čovjek preživi), kriterije pod kojima se može ostvariti neko pravo iz socijalne zaštite (prvenstveno osobe koje žive ispod tog minimuma), te tzv. aktivacijski model kojim bi se korisnici socijalne zaštite radno osposobili i pokušalo ih se što prije vratiti na tržište rada.   

– Ne možemo dovijeka živjeti od socijalne zaštite. Nažalost, to je kod nas, čini se, postalo pravilo a ne izuzetak. Dijelom je kriv i sam sistem jer stvara takvo okruženje – kaže.    

U širokoj diskusiji zaključeno je da je Zakon o osnovama socijalne zaštite FBiH osnova za promjene u velikom broju mjera na entitetskom nivou, kao i to da je potrebno započeti s takvim procedurama  i u RS-u, te da cilj sistema socijalne zaštite treba da bude ekonomska, pravna, socijalna i fiskalna održivost kako bi se smanjilo siromaštvo i svakome obezbijedio život dostojan čovjeka.

Važno je uspostaviti kriterije za utvrđivanje sistema socijalne zaštite, a uštede ne treba praviti kroz socijalnu zaštitu, već kroz uštede u administraciji i javnim nabavkama.

 

(Fena)

Podjelite članak: