Termalne vode “Terme”  Gračanica Termalne vode “Terme”  Gračanica
Na osnovu arheoloških istraživanja i pisanih dokumenata saznajemo da su brojna prirodna lječilišta na području Bosne i Hercegovine korištena u svrhu liječenja još u... Termalne vode “Terme”  Gračanica

Na osnovu arheoloških istraživanja i pisanih dokumenata saznajemo da su brojna prirodna lječilišta na području Bosne i Hercegovine korištena u svrhu liječenja još u Rimskom Carstvu.
Prvi pisani tragovi o postojanju izvorišta termalnih voda na području Gračanice potiču iz davne 1824. godine.
Iskorištvanje prirodnog potencijala u svrhu liječenja i turizma počelo je u periodu od 1992.do 1995. godine kada je izgrađen kompleks bazena “Terme” Gračanica.

Danas “Terme” Gračanica predstavljaju kompleks koji sadrži bazen za djecu, srednji i veliki bazen, te prostor za vodenu masažu. Kako bi zadovoljili potrebe posjetitelja članovi uprave bazena “Terme” Gračanica kontinuirano rade na poboljšanju ponude i izgleda bazena. Ove sezone izgrađen je zatvoreni bazen koji i za vrijeme padavina omogućava uživanje i relaksaciju u termalnim vodama.

Članovi uprave bazena “Terme” Gračanica navode kako im je najveći podsticaj za rad zadovoljstvo posjetitelja čije želje nastoje ispoštovati i udovoljiti im koliko je moguće. Nadaju se boljem obostranom poštovanju kako bi u ovom prirodnom bogatstvu svi što duže uživali.

Na jednom mjestu okupiti ljude iz Brčkog, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Jelaha, Doboja, Tuzle i napraviti ugodnu atmosferu i red nije jednostavan posao.

Redar Salim više i ne broji godine provedene na kompleksu “Terme.” Kroz smijeh kaže da je tu više od 13 godina.
“Sve ove godine uživam u svom poslu. Teško je držati sve pod kontrolom, ali mi smo narod koji zna za pjesmu, zabavu i smijeh. Upoznao sam mnoge prijatelje i u svakom gradu sam dobrodošao. ” ističe Salim.

Želja da se pobjegne sa usijanog asfalta, problema i tereta svakodnevnice tokom cijelog ljeta, a ponekad i do kasne jeseni, mami kupače da dođu i uživaju u blagodatima prirode, tople vode i ljekovitih minerala.
Kadić Nusreta svake godine iskoristi godišnji odmor kako bi posjetila Bosnu.
“Svaki komad moje Bosne fali kad nisam u mogućnosti doći, s obzirom da radim u Njemačkoj. Mnogi me osude jer godišnji provedem ovdje, ali vjerujte ja napunim baterije za nove pobjede i uspjehe.” navodi Nusreta.

Termalna voda, čija temperatura iznosi od 36 do 38 stepeni Celzijusa, koristi se u ljekovite svrhe što svake godine potvrde brojni kupači.
Ibraković Nermina svake godine na “Terme” dolazi sa porodicom iz Gradačca.
“Dolazim na gračaničke vode kako bi poboljšala svoje zdravlje. Imala sam velikih problema sa kičmom. Svakim dolaskom sam bila puna energije. Ljeti je Gračanica naš dom. ” navodi Nermina.

Mehmed Spahić (76), iz Pašalića dolazi kako bi umanjio bolove u leđima. Za njega je ovo “raj na zemlji”.
“Počeo sam dolaziti na “Terme” kada je drvo pored mene bilo kao prst. Danas je to drvo koje pravi hlad za polovinu kupača. Godine su iza mene, ostario sam na termama. Možda zato danas i nemam većih zdravstvenih problema. ” ističe Spahić.

Svi zainteresovani mogu doći i uživati u ljepoti ovog mjesta svaki dan od 08:00-20:00 sati po cijeni ulaznice od 5 KM.

[g-slider gid=”1653″ width=”100%” height=”55%”]

Podjelite članak: