WGYM : “Yoga nije samo stil života – opustite se” WGYM : “Yoga nije samo stil života – opustite se”
Šta je to yoga, šta postižemo yogom i da li je baš ona pravi izbor za vas!? Wgym sporstki centar vam donosi priču od... WGYM : “Yoga nije samo stil života – opustite se”

Šta je to yoga, šta postižemo yogom i da li je baš ona pravi izbor za vas!?

Wgym sporstki centar vam donosi priču od yogi u četri jednostavna koraka.

 

  1. Yoga je od skoro u ponudi Wygm sporstog centra. Šta je yoga ukratko?

– Joga je drevna nauka zdravog življenja, i kao takva, osmišljena je da bude uklopljena u svakodnevni život. To praktično znači da je joga način balansiranja tijela, uma i emocija.

  1. Koliko je dovoljno vježbati yogu da osjetimo rezultate ali da ne pretjeramo. Može li se pretjerati sa yogom? Ako na ostalim treninzima pri velikom naporu dobijemo upalu mišića, možemo li tako pretjerati i sa yogom?

– Dovoljno je vježbati jogu 2-3 puta sedmično, na času ili kući za vidljivo poboljšanje zdravlja na svim nivoima. Već poslije nekoliko sedmica redovnog vježbanja možete da osetite rezultate, kako težina napušta tijelo, srce i um i lakoća dolazi na njeno mjesto.

Yogu je najbolje raditi onoliko koliko mi osjetimo da je dovoljno, ako je nekom malo 2-3 puta sedmično, svakako yogu može raditi i kod kuće.

Opterećenje mišića prilikom vježbanja yoge je minimalno. Cilj yoge jeste da se opusti i tijelo i um, s toga se akcenat stavlja na opuštanje mišića, pravilnim disanjem opuštamo svaki dio svog tijela. Neke vježbe zahtijevaju određen stepen fizičke spremnosti, ali se nismo još uvijek susreli sa upalom mišića.

  1. Kome se preporučuje yoga? I šta postižemo yogom?

– Yogu mogu raditi svi. Kad kažemo svi to znači svaka osoba koja iole brine o svom zdravlju.

Svaka vježba je povezana sa našim prirodnim ponašanjem, sve što smo u toku svog života ikad iskusili. Od majčine utrobe, ranog djetinjstva pa sve do danas.

Yoga nije gimnastika da morate biti pretjerano fleksibilni, prosto radite onako i onoliko koliko vaše tijelo prirodno može. Bez opterećavanja i bez vršenja pritiska na bilo koji dio tijela. Neko može dohvatiti prste na svojim nogama, no to apsulutno ne znači da oni koji to ne mogu ne rade kako treba.

Cilj je da se tijelo na što prirodniji način opusti, a vremenom će tijelo samo od sebe postati fleksibilno i dovoljno opušteno da svaka vježba bude maksimalno urađena.

Joga razvija u nama ljubav, saosjećajnost, brižnost i kreativnost. Ona nas podstiče da pogledamo u svoju unutrašnjost, da se suočimo sa svojim najdubljim strahovima i pronađemo suštinu našeg postojanja koja leži skrivena ispod straha i iluzije.

Kada vježbamo jogu mi oslobađamo tijelo da diše i opusti se, i u tom procesu ravnomjerno se omekšava, izdužuje i zateže.

U svijetu preovladava veoma snažan pritisak da svoj lični izgled pojedinac prilagodi opšte prihvaćenim standardima. Sa svih strana smo okruženi slikama koje nam poručuju kako treba da izgledamo .Šta je privlačno, šta seksi, šta je mladalačko, a ono što sa jogom dobijamo jeste tijelo nekog ko dozvoljava sebi da bude ono što jeste i da cvijeta.

Mi možemo da se oslobodimo života pod neprekidnim stresom i tako ispravimo pogrešno držanje tijela. Poboljšanje tijelesnog držanja oslobađa energiju, otklanja bolove, donosi spokojstvo i samopouzdanje.

4.Poruka za sve one koji nam se još nisu pridružili u Wgym yoga centar!

Joga nije takmičarskog karaktera i mogu je raditi svi bez obzira na starosnu dob i spremnost. Za vježbanje nije potrebna nikakva posebna oprema osim komotne odjeće.

Za one koji naporno rade i susreću se sa stresnim situacijama yoga je upravo najbolji način da naučite da se nosite sa stresom. A za one koji su fizički aktivni, koji svo svoje slobodno vrijeme provode da li u teretani, na nekom treningu, ili vani u prirodi – yoga je pravi način da svu tu energiju koju prikupe usmjere ka poboljšanju zdravog načina života.

Čak šta više upalu mišića koja je popratna na standardnim treninzima riješavate pravilnom i redovnom primjenom yoge.

U početku treba da nađete vremena za vježbanje joge i da joj date mjesto koje zaslužuje,poslije nekog vremena joga će vas privući i natjerati da vježbate.

Podjelite članak: